Przepisy dań z warsztatów kulinarnych

Drukuj
Utworzono: wtorek, 09, październik 2018
ziemniaki00W ramach projektu „Wariacje na temat ziemniaka" w naszej miejscowości w miesiącu wrześniu, zostały zorganizowane warsztaty plastyczne i kulinarne o tematyce „ziemniaka".
Poniżej prezentujemy przepisy dań, które były przygotowywane w ramach warsztatów kulinarnych.


Prażucha ziemniaczana

1 kg ziemniaków, 10 dkg mąki żytniej, 10 dkg słoniny lub boczku, sól

Ziemniaki ugotować w małej ilości wody. Do nie odcedzonych ziemniaków dodać mąkę i garnek przykryć. Gdy mąka napęcznieje, wyrobić ziemniaki
z mąką na jednolitą masę, posolić. Słoninę (boczek) pokroić w drobną kostkę
i stopić. Porcjować prażuchę łyżką w formie klusek. Podawać polaną tłuszczem ze skwarkami.
 
 
Langosz węgierski
2 ugotowane ziemniaki, 30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 400 ml mleka, 3 łyżeczki oleju, sól, olej do głębokiego smażenia

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wsypać mąkę do miski, zrobić zagłębienie, wlać do niego drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki, olej, cukier i sól. Wyrobić ciasto odlewając stopniowo resztę mleka. Wyrobione ciasto posypać mąką i owinąć
w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 1 godz.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim płaskie okrągłe placuszki. Podawać
z sosem czosnkowym (masłem czosnkowym), posypane tartym żółtym serem.
 
 
Gołąbki z ziemniakami
główka kapusty białej, 50 dkg ziemniaków, jajo, 3 cebule, 2 łyżki tłuszczu, szklanka wywaru z warzyw, sól, pieprz

Przygotować kapustę, ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, osączyć na sicie. Przesmażyć na tłuszczu cebulę, połączyć z ziemniakami, dodać jajo, sól, pieprz
i dokładnie wymieszać. Napełnić farszem liście i zawinąć. Ułożone w rondlu gołąbki podlać wywarem, dusić 60 min. Podawać z ziemniakami, polane sosem cebulowym.
 
 
Leniwe pierogi
75 dkg ścisłego tłustego sera twarogowego, 2 świeże jaja, żółtko, kopiastą szklankę mąki (ok. 25 dkg), 8-10 dkg masła, 2-3 łyżki bułki tartej, sól

Przepuścić ser przez maszynkę lub sito wprost do miski. Do garnka wlej 3-4 litry wody, lekko ją posól i postaw na niezbyt dużym ogniu.
Rozbić jaja. Żółtka dodać do sera, wsypać połowę mąki, utrzyj wszystko na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać pianę do masy i delikatnie wymieszać. Jeśli masa jest za mało ścisła należy dodać mąkę, to bardzo ważne, bo jeśli będzie jej za mało, zamiast klusek wyjdzie breja. , a jeśli za dużo, kluski będą twarde, Dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na stolnicę nie odkształca się i jest plastyczne. Zwiększ ogień pod garnkiem z wodą. Posyp stolnicę mąką. Z ciasta twórz wałki, krój kawałki skośnie jak kopytka, na nieduże romby i rozpłaszcz je dłonią. Na wierzchu zrób płytkie nacięcia. Nakładaj płaską łopatką, żeby się nie zdeformowały, i partiami (leniwe „rosną" podczas gotowania) wkładaj do wrzącej wody. Delikatnie zamieszaj w garnku i pilnuj , by woda nie za mocno się gotowała. Gdy wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową, osącz i przełóż na ogrzany półmisek.
Okrasa do serowych poduszeczek.
Rozgrzać patelnię, wsyp na nią bułkę tartą i mieszaj. Gdy lekko się zrumieni, włóż masło i mieszaj aż się stopi. Polej kluseczki i podawaj. Gorące są najsmaczniejsze.
Kartoflanka
4 skrzydełka z kurczaka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 20 dag wędzonego boczku, 4 duże ziemniaki, 1 łyżka masła do smażenia, 1 listek laurowy, sól
i pieprz do smaku, koperek według uznania, majeranek suszony według uznania

Mięso oczyszczamy i myjemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Czosnek, cebulę i ziemniaki obieramy. Ziemniaki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy razem z boczkiem, cebulą i czosnkiem w kosteczkę. W drugim garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwile przesmażamy, gdy będzie szklista dodajemy czosnek i boczek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy ziemniaki i listek laurowy, znów przesmażamy. Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem
i majerankiem. Podajemy bardzo gorącą.
 
 
Knedle ze śliwkami
• 500 g ziemniaków (400 g ugotowanych i rozgniecionych praską)
• 1 jajko
• ok. 100 g - 150 g mąki
• sól
• 250 g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
• cynamon
• cukier puder
Do podania
• 6 łyżek bułki tartej + 6 łyżek masła
• 400 g gęstej śmietany 18% lub 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego + 2 łyżki cukru

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Całkowicie ostudzić. Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. W środek wsypać szczyptę cynamonu i 1/4 łyżeczki cukru pudru. Ostudzone ziemniaki wyłożyć na mąkę, dodać jajko, posolić i powoli łączyć składniki w jednolite ciasto. W razie potrzeby oprószyć dłonie mąką. Jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno je rozpłaszczyć na dłoni na cienki placuszek. Najlepiej aby ciasto wkoło śliwki było jak najcieńsze. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepiać brzegi i uformować kształtną kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub talerz. Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach, przed podaniem zlać wodę z talerzy.
Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło i roztopić, wymieszać. Polać po knedlach, polać śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym i cukrem, posypać cynamonem.
 
 
Bliny
4 - 5 ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka soli, 3 g suchych drożdży, olej rzepakowy (do smażenia)

Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ugotowane
i wystudzone ziemniaki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę. Do miski dodajemy obie mąki (żytnią
i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować". Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony. Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Bliny ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
 
 
Kartacze z mięsem
1 kg surowych ziemniaków, 600g ugotowanych ziemniaków (zimnych), 1 jajko, pół szklanki mąki ziemniaczanej, sól, 500g karczku bez kości, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki bułki tartej, ziele angielskie, liść laurowy,1 łyżka masła

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do miski wrzuć surowe ziemniaki i ugotowane, dodaj jajko, sól i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki. Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w podłużną kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut. Ugotowane kartacze polej skraweczkami z boczku i smażoną cebulką.
 
 
Pączki ziemniaczane
1 kg ziemniaków, 1 kg mąki , 10 dag drożdży, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka,
3 żółtka, 25 dag masła (może być roślinne), cukier waniliowy, szczypta soli,
2 łyżki spirytusu lub octu, marmolada lub gęsty dżem, cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do wciąż gorących ziemniaków dodać masło i od czasu do czasu zamieszać , aż całkiem się rozpuści. Przestudzić , rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrobić (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st.C. Smażyć z obu stron , jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Uwaga: ciasto nie musi wyrastać , jak typowe ciasto drożdżowe. Tak samo uformowane pączki - wystarczy , że poleżą kilka minut , zanim rozgrzeje się tłuszcz , a potem urosną jeszcze podczas smażenia.


Zapiekanka ziemniaczana
10 średnich ziemniaków, 20 dkg boczku lekko wędzonego, 2 cebule, kilka plasterków lub kosteczka sera żółtego, śmietana 18% 250 ml, 1 większy ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek,pietruszka suszona, lubczyk, 2 łyżki oleju

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na petalni ok. 5 min. Śmietanę mieszamy z ziołami: sól, pieprz, majeranek, lubczyk. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony lub starty ser i mieszamy. Ziemniaki po ostygnięciu kroimy na plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym, na to dajemy boczek z cebulką i tak układamy warstwami. Całość zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę, aż śmietana się wchłonie. Całość posypujemy pietruszką.


Kluski szare
10-12 ziemniaków średniej wielkości - około 1 kg, 2 jajka, mąką pszenna - około szklanki, sól
do posypania: skwarki ze słoniny lub usmażona na złoto cebulka, spory kawałek tłustego, kwaśnego twarogu - około 30 dag

To potrawa, która jest po prostu obłędna. Obrać ziemniaki, dokładnie je umyć, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach bądź w malakserze używając też tarczy o bardzo drobnych oczkach. Następnie trzeba je odcisnąć, sok zaś odstawić na kilka minut, by się z niego na dnie oddzielił krochmal. Sok z góry delikatnie odlać, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodać do startych ziemniaków. Całość wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę. Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotować kilka litrów wody z czubatą łyżką soli. Masę ziemniaczaną wyłożyć na spory, płaski talerz, formując warstwę o grubości około 2 cm.
Kiedy woda wrze, łyżką zgarnąć zgrabne kluski z talerza do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszać je delikatnie i gotować około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Podawać od razu po ugotowaniu, niezbyt dokładnie odsączone - ich urok polega na tym, że powinny pływać w odrobinie wody, w której się gotowały.
Polać dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami i posypać sporą garścią tłustego, koniecznie zimnego twarogu i szczyptą soli.
Jak każda potrawa z ziemniaków najbardziej smakują z kefirem.
 
 
Babka ziemniaczana
2 kg ziemniaków, 2 średnie cebule, 2 jajka, około 200 g wędzonego boczku, około 200 g kiełbasy, 4 czubate łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonego czosnku, lub 2-3 rozgniecione ząbki

Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki). Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj. Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj. Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm. Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut
Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

SMACZNEGO!