Informacja dla rolników wykonujących działalność w zakresie produkcji pierwotnej

Drukuj
Utworzono: piątek, 06, czerwiec 2014
ImagePaństwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Legnicy przypomina, że zgodnie z aktualnie obowiązującym stanem prawnym, gospodarstwa działające na rynku spożywczym, tj. podmioty prowadzące produkcję pierwotną obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej – art. 61 i 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm.).
Organem właściwym w sprawach rejestracji producentów rolnych z terenu gminy Legnickie Pole, prowadzących produkcję pierwotną jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Legnicy.
Za produkcję taką uważa się produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory warzyw, owoców, ziół i grzybów. Oznacza także zbieranie runa leśnego oraz wprowadzanie do obrotu żywności z produkcji pierwotnej na placach targowych, dostaw bezpośrednich do zakładów żywienia zbiorowego np. z uprawy produktów roślinnych: owoców, warzyw, ziół i grzybów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej na podstawie art. 103 i 104 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 20l0r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) są zobowiązane do nakładania kar pieniężnych na podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej i/lub sprzedaży bezpośredniej bez wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Legnicy.
Pełna informacja w przedmiotowej sprawie, znajduje się w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Legnicy przy ulicy Mickiewicza 24, oraz na stronie internetowej http:/www.psselegnica.pis.gov.pl/